Hírek, események, sikertörténetek

Top cikk
Friss

Dr. Milián Orsolya

Beosztás: adjunktus

(előzetes email-es egyeztetés alapján)

Fogadóóra: hétfő 16.00-17.00

Iroda: tanszéki iroda

E-mail: milianro@yahoo.com

Why I teach? / Miért oktatok?

Mert ez a hivatás (élet)hosszúra nyújtja a diákéveimet: minél többet tanítok, annál inkább látom, hogy mennyit kell még tanulnom. A folyamatos önképzés lehetőségének személyes „haszna” mellett persze remélem, hogy ragadóssá válnak az intellektuális szenvedélyeim a hallgatók körében.

Kutatási terület:

Lassacskán több évtizede foglalkozom a képek és szavak közti viszonyok, legelsősorban az ekphrasziszok (műtárgyleírások) kutatásával. Fő szakmai érdeklődésemhez szükségszerűen társult az intermedialitás-elméletek kutatása, a képszövegek vizsgálatához később pedig a film és a popzene összefüggéseinek a fürkészése csatlakozott. Mélységesen érdekel még (egyéb részterületek mellett) a kortárs magyar irodalom, az önéletírás-kutatás és a videoklipkultúra.

Válogatott publikációk:

Átlépések. Budapest, Palimpszeszt-Prae.hu, 2012. 180. o.

Képes beszéd. JAK-füzetek 159. Budapest, JAK-Prae.hu, 2009. 183. o.

Az ekphraszisz fikciói. Elméleti, történeti és diszciplináris átrendeződések az ekphraszisz teoretikus diszkurzusaiban. Doktori értekezés. http://doktori.bibl.u-szeged.hu/986/1/orsi_disszertacio.oldalszamokkal.pdf

A rövidtörténetektől a nagyregényig, avagy a „Nagytörténet” ellenében. Kemény István prózájáról. Műút, 2012/035. 32-38.

Roland Barthes és a bekeretezett „veszély”. In Retorika és narráció. deKON-KÖNYVek 34. Szerk. Hajdu Péter – Ritoók Zsigmond. Budapest – Szeged, Gondolat – Pompeji, 2007. 96–111.

Publikációs lista a Magyar Tudományos Művek Tárában:

https://vm.mtmt.hu/search/slist.php?nwi=1&inited=1&co_on=&ty_on=1&la_on=&LanguageID=&abs_on=&sp_on=&st_on=&url_on=1&cite_type=2&orderby=3D1a&Scientific=1&Independent=&top10=&lang=0&location=mtmt&debug=&stn=1&AuthorID=10003549&DocumentID=&tipus=&besorolas=&jelleg=1&pr_on=

 

wordpress website design